O Nas Nasze Produkty Wyróżnienia Galeria Kontakt


Historia chleba

Chleb już od czasów prehistorycznych był podstawowym składnikiem codziennej diety człowieka.  Warto zwrócić uwagę, iż był on pierwszym produktem spożywczym, jaki Jezus Chrystus wziął do ręki. Tematyka chleba pojawia się w Biblii, zarówno w Starym jak i w Nowym Testamencie. To właśnie chlebem plackowym łamano się podczas uroczystości chrztu. Chleb stanowił symbol pożywienia, pomyślności, dostatku i wiary. Zarówno w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie spożywano placki oraz płaski chleb robiony na zakwasie lub drożdżach.  Istnieją dowody, że za czasów Oktawiana Augusta (starożytny Rzym) istniało około 300 piekarń, które wytwarzały różne rodzaje chleba.    

Jednak prawdziwej historii chleba należy doszukiwać się w początkach IV tysiąclecia przed Chrystusem. Mieszkańcy starożytnej Mezopotamii obrazowali na piktogramie głowę z kawałkiem chleba i to właśnie im przypisuje się pierwsze zastosowanie drożdży piwowarskich do spulchniania chleba. Już w  tamtych czasach znali oni gatunek chleba  zwanym  ,,piwnym”. Był on głównym  składnikiem przy produkcji piwa, gdyż był produkowany z  jęczmienia. Pierwotna forma chleba miała kształt placków z mąki i śrutów, które były pieczone w popiele na rozgrzanych kamieniach. Główny  składnik placków  stanowiły niespulchnione,  płasko  ugniecione  i upieczone kawałki bryi (zboże z wodą). Produkt ten nie podlegał fermentacji i nazwano go chlebem plackowym.

Innym sposobem były wytwarzane suche placki starożytnych Izraelitów (maca). Pieczenie placków odbywało się pod glinianym garnkiem, który przysypywany był gorącym popiołem. Sposób ten dał początek piekarskim piecom kopułowym, które miały dodatkowy boczny otwór, i które przetrwały niemalże do naszej epoki. Chleby wypiekane w taki sposób wykazywały wiele zalet: były czyste, podczas wypieku nie traciły całkowicie wilgoci i uzyskiwały pewien stopień pulchności. Szybko nauczono się zwiększać pulchność chleba poprzez poddawanie ciasta samorzutnej fermentacji, dzięki której uzyskiwało ono gąbczastą strukturę – a sam chleb stawał się smaczniejszy i bardziej strawny. Do wywołania fermentacji używano części ciasta z poprzedniego zaczynu, a także drożdży z osadów winiarskich.

 

Skąd w takim razie wzięła się popularna nazwa chleb bochenkowy? Do niedawna źródła dowodziły, że chleb bochenkowy miał swój początek w IV tysiącleciu starożytnego Egiptu. Żydzi w niewoli egipskiej wytworzyli pieczywo z ciasta fermentowanego. Po powrocie do Palestyny ta metoda została rozpowszechniona i dotarła również do Europy. Niestety nowe badania obaliły te teorię. Podczas wykopalisk na terenie dawnej Helwecji (dzisiejszej Szwajcarii) znaleziono 6 bochenków chleba, które tamtejsza ludność wytwarzała od sześciu tysięcy lat. To właśnie najstarszy chleb świata znad jeziora Twann (Szwajcaria) najbardziej przypomina wyglądem i kształtem tradycyjny chleb. Został wyrobiony z mąki pszennej, dobrze spulchniony i przygotowany do wypieku, lecz nie wypieczony.

 

W dzisiejszych czasach chleb również się zmienia, coraz więcej jest pieczywa długoterminowego czy nawet chrupkiego. Pomimo, iż w piekarniach mamy dostęp do obfitego asortymentu to jego spożycie ciągle maleje. Przeglądając historię pieczywa można jednak śmiało stwierdzić, iż zarówno dla prehistorycznej jak i dla współczesnej ludności chleb stanowi podstawę codziennej diety.


             

powrót >>

Copyright Piekarnia Kopacz